Důvěra lidí v bezpečnost potravin na českém trhu je vysoká, chybí jim ale jistota, jak s nimi správně zacházet
odle aktuálního průzkumu považuje 84 % obyvatel ČR potraviny prodávané v distribuční síti za bezpečné. Mnozí si však nejsou jistí pravidly správného zacházení s potravinami po jejich nákupu – například 21 % dotázaných nerozlišuje mezi datem spotřeby a minimální trvanlivostí a téměř třetina nesprávně pracuje se syrovým masem.
Průzkum provedla agentura Perfect Crowd pro Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství (MZe). Vyplývá z něj, že rizikovými skupinami jsou zejména mladší lidé a rodiče, kteří často uvádějí zkušenost s nevolností nebo zažívacími potížemi po konzumaci jídla.
„Ačkoli je povědomí o pravidlech bezpečného zacházení s potravinami obecně vzato vysoké, více než pětina lidí v problematice stále tápe, nebo jí nepřikládá dostatečnou důležitost. Nesprávné zacházení s jídlem představuje zdravotní riziko,“ uvedl Jindřich Fialka, vrchní ředitel Sekce potravinářství MZe.
Kampaň #Safe2EatEU pokračuje
Na zvyšování povědomí o bezpečné manipulaci s potravinami se letos opět zaměřuje evropská kampaň #Safe2EatEU, kterou pořádá Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Českým partnerem je MZe. Kampaň přináší praktické informace o bezpečném zacházení s potravinami, jejich značení a tzv. „nových potravinách“.
„Kampaň #Safe2EatEU chce pomoci překlenout propast mezi vědeckými poznatky o bezpečnosti potravin a každodenním rozhodováním spotřebitelů,“ uvedl Bernhard Url, výkonný ředitel EFSA.
Sedm zásad bezpečného zacházení s potravinami
- čistota v kuchyni
- ochrana před křížovou kontaminací
- důkladná tepelná úprava
- správné skladování
- bezpečné rozmrazování
- používání nezávadné vody
- vyhýbání se prošlým potravinám
Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR